ti toukok. 28 09:27:00 2024
Vaalit eivät lopu, europarlamenttivaalit tulevat! Europarlamenttivaalit eivät ole Suomessa yleisesti saaneet kovinkaan suurta huomiota tai keränneet laajaa kiinnostusta, varsinkaan opiskelijoiden keskuudessa, mutta nyt on hyvä mahdollisuus korjata tämä. Myös EU-vaalit ovat opiskelijavaalit. Saammehan kiittää Euroopan Unionia esimerkiksi vapaammasta liikkuvuudesta, vapaudesta opiskella kaikissa unionin jäsenmaissa, sekä Erasmus+ ohjelmasta, jonka kautta monilla opiskelijoilla on mahtavia kokemuksia vaihto-opiskelusta. Toisaalta tulevissa europarlamenttivaaleissa päätetään myös koko unionin tulevaisuuden suunnasta ja esimerkiksi siitä panostaako tuleva parlamentti sivistykseen, oppimiseen ja unionin yhteiseen turvallisuuteen.
Euroopan parlamentilla on suuri merkitys niin kotikansainvälistymisessä kuin myös ulkomailla tapahtuvien opintojen ja vaihtojaksojen mahdollistamisessa. Hyvänä esimerkkinä toimii Young Universities for the Future of Europe (YUFE), jossa Itä-Suomen yliopisto on mukana. Euroopan unioni on YUFE:n päärahoittaja, ja päätös toiminnan aloittamisesta tehtiin Euroopan komissiossa. Kansainvälistymismahdollisuuksia mahdollistavat perusarvot sananvapaus, vapaa liikkuvuus ja oikeusvaltioperiaate vaativat puolustajansa, sillä näiden vastaisia kehityskulkuja politiikassa on ollut havaittavissa muutamissa unionin jäsenmaissa, kuten Unkarissa, Alankomaissa ja Saksassa. Pitkällä aikavälillä tällainen kehitys tulee vaikuttamaan opiskelijoiden mahdollisuuteen liikkua ja oleskella Euroopan talousalueella, suorittaa opintoja eurooppalaisissa yliopistoissa ja ilmaista mielipiteensä ja harjoittaa tiedettä.
Unionilla on aito mahdollisuus lähteä ratkaisemaan mielenterveyskriisiä, mikäli tulevassa parlamentissa on puolesta puhujia niille toimille, jotka edesauttaisi Euroopan komission julkaiseman EU:n laaja-alaisen mielenterveysstrategian toteutumista käytännössä. Mielenterveyskriisi on valtava haaste niin kotimaassa kuin koko Euroopan unionissa. Kotimaassa joka kolmas opiskelija kokee masennus- ja ahdistuneisuusongelmia ja 46% kaikista unionin kansalaisista on kärsinyt psyykkisistä ongelmista viimeisen vuoden aikana. Edellä mainitussa strategiassa on linjattu muun muassa eurooppalaisesta mielenterveyssäännöstöstä, mielenterveysammattilaisten koulutuksen parantamisesta ja psykososiaalisia riskejä koskevasta unionin laajuisesta aloitteesta. On hienoa, että nämä asiat löytyvät unionin strategiasta, mutta me ylioppilaskunnassa haluamme, että ne myös konkreettisesti toteutuvat – ja siksi äänestäminen on näissäkin vaaleissa todella tärkeää.
Muistakaa siis äänestää! Ennakkoäänestys on Suomessa käynnissä 29.5.-4.6., varsinaisen vaalipäivän ollessa sunnuntai 9. kesäkuuta. Joensuun kampuksella voit äänestää ennakkoon Carelian ala-aulassa ja Kuopion kampuksella Studentialla ISYYn toimistolla. Jos omaa ehdokasta ei ole vielä löytynyt, niin kokeile alla linkattuja vaalikoneita.
Tulospalvelu.vaalit.fi, avautuu uuteen välilehteen: Joensuun äänestyspaikat
Tulospalvelu.vaalit.fi, avautuu uuteen välilehteen: Kuopion äänestyspaikat
Vaalit.yle.fi, avautuu uuteen välilehteen: Ylen vaalikone
Nuorisoala.fi, avautuu uuteen välilehteen: Allianssin Nuorten vaalikone
Hs.fi, avautuu uuteen välilehteen: Helsingin Sanomien vaalikone
Ruska Itkonen, hallituksen jäsen, koulutuspolitiikka, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), ruska.itkonen(at)isyy.fi, p. 044 576 8427
Jasmin Tuomi, hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), jasmin.tuomi(at)isyy.fi, p. 044 576 8408