Ajankohtaista

05.09.2024

Ylioppilaskunnan puhe UEF:n lukuvuoden 2024–2025 avajaisissa

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) hallituksen puheenjohtaja Mirka Nieminen edusti ylioppilaskuntaa Itä-Suomen yliopiston (UEF) lukuvuoden 2024–2025 avajaisissa Kuopiossa torstaina 5.9.2024. 

Puheessaan Nieminen korosti arjen yhteisöllisyyden tärkeyttä yliopistoyhteisössä sekä jokaisen vastuuta yhteisöllisyyden edistämisessä:

"Opiskeluaika muodostuu ympärillämme olevista ihmisistä ja kokemuksista, olivat kokemukset sitten luotu luennoilla, yliopiston ruokaloissa tai opiskelijabileissä. Jokaisella meistä on mahdollisuus tehdä näistä vuosista itsemme näköiset ja kokeilla uusia asioita - tai pitäytyä vanhassa - mitä kukakin omalla kohdallaan haluaa. Meillä jokaisella on myös mahdollisuus vaikuttaa itseämme laajemmalle, sillä olemmehan kaikki osa tätä yliopistoyhteisöä. Tervehdit sitten käytävällä tai pyydät opiskelukaveria istumaan samaan lounaspöytään, niin voit pienillä teoilla osoittaa välittämistä ja rakentaa tästä yhteisöstä paremman paikan olla meille jokaiselle. Pienten tekojen merkitystä on turha vähätellä."

"On tärkeää muistaa, että opiskeluyhteisömme on monipuolinen yhteisö, joka muodostuu monella tavalla erilaisista ihmisistä: perheellisistä, eri vähemmistöistä, töissä käyvistä ja miljoonalla muulla tavalla erilaisista ihmisistä. Riippumatta mistään näistä seikoista olemme kaikki Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita ja meitä yhdistää sama asia: uteliaisuus ja tiedon jano", muistuttaa Nieminen. 

Alta voi lukea yliopiston avajaisissa kuullun puheenvuoron kokonaisuudessaan. 

Mirka Niemisen puhe yliopiston avajaisissa 5.9.2024

Arvoisat rehtorit, hyvät juhlavieraat, opiskelijat ja koko yliopistoyhteisö.

Lehdet alkavat muuttua pikku hiljaa keltaisiksi ja on aika toivottaa tervetulleeksi syksy. Syksy on täynnä monenlaisia tunteita: jännitystä, haikeutta liian lyhyestä kesästä ja toivottavasti myös innostusta opintojen pariin palaamisesta. Mitä ikinä tunnetkaan syksyn tulosta niin et ole yksin. Tuhannet muut yliopistoyhteisömme jäsenet tuntevat varmasti samoja tunteita. Syksyt ovat myös tunnetusti uusien alkujen aikaa: täynnä mahdollisuuksia ja lupauksia. Tänä lukuvuonna käytän enemmän sitä Sykettä -tarraa, opiskelen enemmän tai syön terveellisemmin. Mitä jos tänä syksynä tekisimme lupauksen olla armollisempia itsellemme ja emme vaatisi itseltämme mahdottomia? Se ei tarkoita ettet voisi urheilla enemmän tai syödä terveellisemmin, mutta ota aikaa myös levolle ja itsellesi. On helpompaa tukea kaveria vaikeassa tilanteessa, mutta peiliin katsoessa armollisuus usein unohtuu.

Opiskelijoiden tilanne ei ole tällä hetkellä helppo: monet joutuvat käymään töissä opintojen ohessa elättääkseen itsensä opiskelijoiden elintason laskiessa jatkuvien tukiin kohdistuvien leikkauksien seurauksena. Mielenterveyskriisi on ollut kuuma puheenaihe monien vuosien ajan ratkaisun ollessa edelleen yhtä kaukana ja YTHS:n resurssien ollessa edelleen yhtä huonot ellei huonommat kuin aiemmin. Opiskelijoiden pitäisi pärjätä köyhyysrajan alapuolella ja yhdistää opinnot, työt, harrastukset, liikunta, järjestöt ja muut hyvinvointia tukevat asiat. Haastavaa eikö niin? Viimeistään nyt tarvitaan järeitä toimia tilanteen parantamiseksi.

Opiskeluaika muodostuu ympärillämme olevista ihmisistä ja kokemuksista, olivat kokemukset sitten luotu luennoilla, yliopiston ruokaloissa tai opiskelijabileissä. Jokaisella meistä on mahdollisuus tehdä näistä vuosista itsemme näköiset ja kokeilla uusia asioita - tai pitäytyä vanhassa - mitä kukakin omalla kohdallaan haluaa. Meillä jokaisella on myös mahdollisuus vaikuttaa itseämme laajemmalle, sillä olemmehan kaikki osa tätä yliopistoyhteisöä. Tervehdit sitten käytävällä tai pyydät opiskelukaveria istumaan samaan lounaspöytään, niin voit pienillä teoilla osoittaa välittämistä ja rakentaa tästä yhteisöstä paremman paikan olla meille jokaiselle. Pienten tekojen merkitystä on turha vähätellä.

Itä-Suomen yliopistoyhteisö jakautuu melko tasaisesti kahdelle kampukselle, mikä tekee yhteisöstämme poikkeuksellisen verrattuna moniin muihin yliopistoihin. Molemmat kampuskaupungit tuntevana on ollut ilo havaita, että yliopistoyhteisömme on kasvanut vuosien saatossa enemmän yhteen ja samalla molemmat kampuskaupungit ovat onnistuneet säilyttämään omia perinteitään ja omaa persoonallisuutta yhteisen yliopiston sisällä. Tämän taustalla saattaa vaikuttaa erot opiskelualojen painotuksissa eri kampuksilla, tai sitten erot Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon välillä. Vaikea tietää varmasti, mutta molemmat kampuskaupungit tunnetaan itäsuomalaisesta letkeydestä ja ystävällisyydestä, joita me kaikki voimme vaalia omalta osaltamme omassa olemisessamme ja kommunikaatiossa muiden kanssa.

On tärkeää muistaa, että opiskeluyhteisömme on monipuolinen yhteisö, joka muodostuu monella tavalla erilaisista ihmisistä: perheellisistä, eri vähemmistöistä, töissä käyvistä ja miljoonalla muulla tavalla erilaisista ihmisistä. Riippumatta mistään näistä seikoista olemme kaikki Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita ja meitä yhdistää sama asia: uteliaisuus ja tiedon jano. Olemmehan hakeutuneet yliopistoon oppimaan uutta ja laajentamaan osaamistamme tietyllä alalla. Yliopisto-opintoihin opiskelijoita ajautuu monenlaisia reittejä pitkin ja monenlaisista taustoista. Toivonkin, että jokainen yliopistoyhteisön jäsen opiskelijoista luennoitsijoihin ja professoreista rehtoreihin ylläpitää uteliaisuutta ja tiedon janoa, sillä ne ovat pohja kaikelle akateemiselle toiminnalle.