|
SYL suhtautuu kriittisesti opintotukeen esitettyihin muutoksiin
SYL on antanut lausuntonsa hallituksen esitykseen opintotukilain muuttamisesta. SYL suhtautuu periaatteessa myönteisesti opintolainaosuuden nostoon, muttei näe sitä opiskelijoiden kokonaistoimeentuloa parantavana.
SYL suhtautuu kriittisesti siihen, ettei esityksessä esitetä varsinaisen opintorahaosuuden nostamista ja opintotuen indeksi jäädytettäisiin. Tämä ei nosta opiskelijoiden kokonaistoimeentuloa vaan ajaa opiskelijoita yhä suurempaan velkaantumiseen. Lisäksi SYL:n vähimmäisvaatimuksena olisi, että myös lainan nostoon kannustimena toiminut opintolainahyvitys nousisi samassa suhteessa opintolainaosuuden kanssa.
Vaikka SYL pitääkin 30 euron huoltajakorotusta opintorahaan tarpeellisena, huomauttaa SYL että mikäli opintotukea ei sidota elinkustannusindeksiin, ei lisäraha nosta juurikaan talouden käytettävissä olevia tuloja
Koko lausunto luettavissa täältä. |
|
Opintolainoja maksamatta ennätysmäärä
Opintolainoja on perinnässä enemmän kuin koskaan, uutisoi YLE. Opiskelija saa myönteisen opintotukipäätöksen ohessa myös KELA:n valtiontakauksen opintolainalle. Mikäli opiskelija ei pysty maksamaan opintolainaansa, KELA maksaa lainan pankille ja perii sen sitten takaisin opiskelijalta.
Opintolainojen perinnän odotetaan nousevan yhteensä 80 miljoonaan euroon vuoden 2023 loppuun mennessä. Syynä on yhtäältä vuonna 2014 otettu opintolainahyvitys, joka korvasi aiemman opintolainavähennyksen.
Opintolainahyvitys teki lainasta houkuttelevamman toimeentulon muodon, toisaalta syynä kasvaneisiin perintöihin on opiskelijoiden pienentynyt toimeentulo yhdessä nousseiden asumis- ja elinkustannusten kanssa. Lisäksi opintotukea uudistettiin entistä lainapainotteisemmaksi vuonna 2017. |
|