29.08.2017
Kannanotto. Julkaistu: 29.08.2017, 11:36
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Suomen hallitus kokoontuu budjettiriihineuvotteluihin tällä viikolla. Neuvotteluiden tavoitteena valtiovarainministeri Orpon mukaan on tehdä päätöksiä, joilla kannustetaan ihmisiä tekemään töitä ja kouluttautumaan sekä nostetaan maan osaamistasoa. Esimerkiksi valmisteilla olevassa korkeakouluvisiossa esitetään ratkaisuksi aloituspaikkojen määrän kasvattamista; yhä useampi nuori pitäisi saada korkeakoulutuksen piiriin. SYL ja SAMOK kannattavat lähtökohtaisesti tätä ajatusta, mutta muistuttavat, että paikkojen lisäystä ei tule maksattaa opiskelijoilla – ei nyt eikä tulevaisuudessa. Korkeakoulutettujen määrän lisääminen ja osaamistason nosto vaatii panostuksia korkeakoulutuksen perusrahoitukseen.
Valtiovarainministeriön tilaamassa muistiossa kolme ekonomistia – Korkman, Vihriälä ja Holmström –nimittäin kannattavat aloituspaikkamäärien kasvattamista, mutta samaan hengenvetoon ehdottavat lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille ja haluavat sitoa opintotuen vahvemmin opintojen edistymiseen. SYL ja SAMOK muistuttavat, että opintotuki on jo nyt sidottu opintojen etenemiseen neljällä eri elementillä ja ehtojen tiukentaminen entisestään laskisi opintotuen käyttöastetta.
“Nämä neuvot eivät edistä koulutuksen kannattavuutta tai osaamistason nousua millään tavalla. Nyt on tehtävä vastuullisia ratkaisuja”, vetoaa SAMOKin puheenjohtaja Anni Koivisto.
Sen sijaan hyviä neuvoja osaamisen kasvattamiseen ovat tarjonneet esimerkiksi OAJ, Arene, Tieteentekijät ja Professoriliitto. Muistiossaan OAJ ehdottaa TKI-rahoituksen lisäämistä ja ammatillisen avoimen koulutusväylän perustamista. Arene taas korostaa ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan tukemista ja korkeakoulutettujen muuntokoulutukseen panostamista. Tieteentekijät ja Professoriliitto vaativat yliopistoindeksin palauttamista takaisin osaksi perusrahoitusta. Indeksi jäädytettiin väliaikaisena toimenpiteenä ja nyt talouden elpyessä indeksi voitaisiin hyvin palauttaa loppuhallituskaudelle.
SYL ja SAMOK toivovat nyt hallitukselta rohkeutta panostaa osaamisen kehittämiseen kestävällä tavalla.
“Perusrahoituksen turvaaminen on kestävämpi keino kuin lyhytaikaiset hankkeet ja kannustaminen parempi kuin kiristys”, summaa SYLn puheenjohtaja Riina Lumme.
15 jäsenjärjestöä ja 132 000 yliopisto-opiskelijaa edustava Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry. on maan suurin yliopisto-opiskelijoiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö.