Ajankohtaista

16.06.2020

Kolumni: Sijoitus kansainvälisyyteen on sijoitus tulevaisuuteen – myös koronan aikaan

Kolumni on julkaistu Karjalaisessa 8.6.2020.

Näkymät ovat synkät. Korona pakottaa niin kunnat, valtion kuin monet yrityksetkin mittailemaan kuinka monta kiristysreikää vyöhön pitääkään puhkoa. Kesäinen sää lämmittää iholla, mutta huoli pärjäämisestä ja terveydestä painaa monen mieltä.

Ei pidä jäädä tuleen makaamaan. On noustava ja jatkettava, uskallettava, investoitava. Koronan kovasti kolhima talous ja työttömyysaste eivät ole vain raamatullinen rankaisu turvallisuudentunteessaan ylpistynyttä ihmistä kohtaan, vaan tilanne saattaa kätkeä mahdollisuuden uudistamiseen ja kasvuun.

Suomi on tunnetusti hankala maa lähteä yrittäjäksi. Monen näkökulmasta yrittämistä vaikeampaa on vain töiden saaminen. Ainakin Pohjois-Karjalassa, maan työttömyystilastojen ihanan punaisena kiiltävässä tilastovoittajassa. Tilannetta on vaikea uskoa, onhan maakuntakeskus Joensuussa kaksi jopa kansainvälisissä vertailuissa hyvin pärjäävää korkeakoulua: Itä-Suomen Yliopisto ja Karelia AMK. Kaupungissa on tunnetusti Suomen korkein opiskelijamäärä suhteutettuna väkilukuun. Luulisi, että tällaisella yhtälöllä alue olisi innovaation, teknologian ja yrittämisen kehto, Suomen Piilaakso.

Huonoimmassa asemassa tilanteessa ovat kansainväliset opiskelijat. Vuositasolla Joensuussa on satoja kansainvälisiä opiskelijoita, joista monet jäisivät mielellään alueelle. Yliopisto on vieläpä ottanut tavoitteekseen lisätä kansainvälisten opiskelijoiden määrää ja laajentaa kansainvälisten opinto-ohjelmien tarjontaa. Kyseessä on siis valtava massa kansainvälistä ja korkeakoulutettua osaamista ja yhteyksiä. Mikä sitten mättää?

Savolaisethan ne tietysti ovat tämänkin asian tehneet meitä paremmin. Kuopion kaupunki on panostanut kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen. Kaupungin verkkosivut ovat kattavat ja informatiiviset englanniksi, opiskelijat kohtaavat työnantajia kaupungin järjestämillä kansainvälisyyden aamukahveilla ja talous ja työllisyystilanne ovat olleet hyvällä mallilla.

Joensuussa englanninkielistä tietoa on saatavilla hyvin heikosti: kaupungin sivut kaipaavat kiperästi konkretiaa, selkeyttä ja ajankohtaista tietoa eikä Siun Sotella ole vielä englanninkielisiä sivuja lainkaan. Huolestuttavaa, varsinkin kun kaikki EU:n ulkopuoliset opiskelijat siirtyvät vuodenvaihteen jälkeen Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön piiristä kunnallisten terveyspalveluiden vastuulle.

On totta, että viimeisimpien tietojen mukaan ainakaan yliopisto ei ole ottamassa uusia kansainvälisiä opiskelijoita vastaan syksyllä. Eikö nyt olisi sitten paras mahdollinen aika iskeä ja kehittää kansainväliset palvelut ja työllisyystoimet kuntoon ennen seuraavaa aaltoa?

Toimimalla ja investoimalla ennakkoluulottomasti nyt voimme vauhdittaa koronasta elpymistä ja nousta uuteen kukoistukseen tämän kansainvälisen tasapäistäjän jäljiltä.

Juuso Myller

Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen, vastuualueinaan kansainväliset asiat ja järjestöt