Ajankohtaista

16.09.2024

ISYYn ja UEF:n hyvinvointiviikko 30.9.- 6.10.2024

Hyvinvointiviikko järjestetään 30.9. – 6.10.2024 jo 11. kertaa Itä-Suomen yliopistossa. Hyvinvointiviikon tarkoituksena on tarjota UEF:n opiskelijoille sekä henkilökunnalle hyvinvointia edistävää ohjelmaa koko viikon ajan. 

Miten pysäyttää keskittymisongelmien oravanpyörä? 

Jatkuvasti hektistyvä arki sekä lisääntyvä ruudun tuijottelu opintojen, töiden ja vapaa-ajan parissa tekee keskittymisestä aina vaan hankalampaa. Useimmille ennestään tutun ADHD:n ohella onkin alettu puhua ADT:sta (Attention Deficit Trait), eli käyttäytymismallista joka muistuttaa tarkkaavaisuushäiriötä mutta ei kuitenkaan täytä sen diagnostisia kriteerejä. ADT:lle on tyypillistä itse itsensä keskeyttäminen -  kun pitäisi keskittyä esimerkiksi tenttikirjan lukemiseen, alkaakin aivoissa risteillä monia kilpailevia ajatuksia ja tenttikirjaan on hankala keskittyä. 

Tällaiselle käytösmallille altistavat useat tekijät, joihin lukeutuvat muun muassa kiire, multi-tasking, jatkuvat keskeytykset, epävarmuus sekä liian vähäinen palautuminen. Kaiken tämän seurauksena “Aivot kuormittuvat ja loputtomat tehtävälistat aiheuttavat riittämättömyyden tunteita ja huolta. Kaikki tämä on omiaan aiheuttamaan kroonista stressiä. Kroonisen stressin tiedetään aiheuttavan oppimisen, muistamisen ja keskittymisen ongelmia.” (Lähde: YTHS)

Kaikkia keskittymisen haasteita ei kuitenkaan voida pistää vain hektisen arjen ja ADT:n syyksi. Mikäli toimintakyky on merkittävästi alentunut ja henkilöllä on ollut aktiivisuuden ja tarkkaavuuden säätelyn kanssa haasteita jo lapsuudesta saakka, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin tilanteen tarkastelemiseksi. 

Hyvinvointiviikon aikana järjestetään erilaisia aktiviteetteja, joiden tarkoitus on tarjota työkaluja oman hyvinvoinnin lisäämiseksi ja keskittymiskyvyn tukemiseksi. Esimerkiksi Kennelliiton Kaverikoirat saapuvat kampuksille rapsutettavaksi ja KV-opiskelijoille suunnatussa infossa kerrotaan vinkkejä Suomen talvesta ja kaamosajasta selviytymiseen. SYKETTÄ järjestää perinteisen liikuntailtapäivän ja viikko huipentuu päiväretkeen Tiilikkajärven kansallispuistoon. Myös ISYYn Instagramissa jaetaan koko viikon ajan erilaisia vinkkejä hyvinvointiin liittyen. 

Ohjelmaa on molempien kampuksien lisäksi verkossa. Huomaathan, että osaan viikon aktiviteeteista on ennakkoilmoittautuminen sekä pääsymaksu. Lue lisää koko viikon ohjelmasta ja tarjouksista tapahtumasivulta isyy.fi/hyvinvointiviikko.

Hyvinvointiviikon yhteistyössä mukana: UEF, SYKETTÄ Joensuu, SYKETTÄ Kuopio, YTHS, Compass Group ja Tukipilari.

Lue lisää:

Isyy.fi, avautuu uuteen välilehteen: Hyvinvointiviikko 2024

Lisätietoja:

Eveliina Scharin, yhteisöllisyyskoordinaattori, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), yk(at)isyy.fi, p. 044 491 6529