Ajankohtaista

30.01.2024

Hakukuulutus: Täydennyshaku yliopistokollegioon, tiedekuntien tiedekuntaneuvostoihin, muutoksenhakulautakuntaan sekä haku kielikeskuksen kehittämisryhmään

Yliopistolain (558/2009) 46 § mukaan ylioppilaskunnan lakisääteinen tehtävä on nimetä opiskelijoiden edustajat yliopistolain 3. luvussa mainittuihin hallintoelimiin. Ylioppilaskunta nimittää opiskelijaedustajia myös yliopiston muihin toimielimiin. Kaikkien tämän hakukuulutuksen edustustehtävien toimikausi päättyy 31.12.2025. Kaikkien tehtävien hoitamisesta voi hakea opintopisteitä luottamustoimikauden päättymisen jälkeen. 

ISYY julisti syksyllä haettavaksi useamman luottamustehtävän. Koska kaikkia edustuspaikkoja ei saatu täytettyä syksyn 2023 aikana, julistaa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) uudelleen haettavaksi alle listatut edustustehtävät. 

  • Terveystieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto, neljä (4) varaedustajaa
  • Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan tiedekuntaneuvosto, yksi (1) varaedustaja
  • Filosofisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto, neljä (4) varaedustajaa
  • Yliopistokollegio, yksi (1) varaedustaja
  • Muutoksenhakulautakunta, yksi (1) varaedustaja

Lisäksi kielikeskuksen kehittämisryhmään avataan hakuun seuraavat paikat:

  • kaksi (2) edustajaa ja kaksi (2) varaedustajaa

Tiedekuntaneuvostot

Itä-Suomen yliopiston tiedekuntaneuvostot ovat yliopistolain 27 § mukaisia yliopiston alaisten yksiköiden monijäsenisiä hallintoelimiä, joissa edustettuina ovat tiedekunnan professorit, muu opetus- ja tutkimushenkilöstö ja muu henkilöstö sekä opiskelijat.

Tiedekuntaneuvoston tehtävät on määritelty Itä-Suomen yliopiston johtosäännön 9 §:ssa. Tiedekuntaneuvoston tehtävät ovat: 

  • käsitellä ja lausua tiedekunnan strategiasta ja tiedekunnan talousarviosta;
  • käsitellä ja lausua tiedekunnan sisäistä rakenteesta siltä osin kuin rehtori päättää asiasta;
  • päättää koulutusvastuun puitteissa pääaineen perustamisesta ja lakkauttamisesta;
  • päättää opetussuunnitelmista (ml. muussa korkeakoulussa tai oppilaitoksessa suoritettujen opintojen tutkintoon sisällyttämisen periaatteista) ja tutkintovaatimuksista sekä opiskelijoiden valintaperusteista, ellei johtosäännössä toisin määrätä;
  • arvostella väitöskirjat;
  • käsitellä ehdotus professorin tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä;
  • käsitellä ehdotus tiedekunnan opetus- ja tutkimushenkilöstön neliportaisen uramallin vakituisten tehtävien ja vakinaistamispolun tehtävien tehtäväalasta ja tehtävämäärityksestä;
  • päättää dosentin arvon myöntämisestä;
  • antaa kunniatohtorin arvo.

Tiedekuntaneuvoston kokouksiin osallistumisesta maksetaan kokouspalkkio

Yliopistokollegio

Yliopistokollegion toiminta perustuu yliopistolain 22 §:en ja sen tehtävät ovat:

  • päättää hallituksen jäsenmäärästä sekä hallituksen ja sen jäsenten toimikauden pituudesta;
  • valita yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet yliopiston hallitukseen;
  • vahvistaa yliopistoyhteisön sisäisten ryhmien valinnat yliopiston hallituksen jäseniksi;
  • vapauttaa yliopiston hallituksen jäsen tehtävästään hallituksen esityksen perusteella;
  • valita yliopiston tilintarkastajat;
  • vahvistaa yliopiston tilinpäätös ja toimintakertomus sekä päättää vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja rehtorille;
  • päättää vahingonkorvauskanteen nostamisesta hallituksen jäsentä, rehtoria ja tilintarkastajaa vastaan;
  • päättää hallituksen jäsenen vapauttamisesta tehtävästään, mikäli katsoo, ettei tämä nauti enää yliopistoyhteisön luottamusta.

Kollegion kokouksiin osallistumisesta maksetaan kokouspalkkio.

Muutoksenhakulautakunta

Muutoksenhakulautakunta on yliopistolain 82 § mukainen puolueeton toimielin, jossa edustettuna ovat yliopiston professorit, opetus- ja tutkimushenkilöstö ja muu henkilöstö sekä opiskelijat. Muutoksenhakulautakunnan tehtävänä on käsitellä sille tehdyt oikaisupyynnöt opinnäytetöiden ja opintosuoritusten arvosteluista sekä muualla suoritettujen opintojen korvaavuuspäätöksistä. Lautakunta toimii itsenäisenä ja riippumattomana opiskelijan oikeusturvaelimenä arvioiden yliopiston arvostelu- ja hallintopäätösten oikeudenmukaisuutta ja kohtuullisuutta opiskelijan kannalta. Lautakunta kokoustaa 4–6 kertaa vuodessa. 

Kielikeskuksen kehittämisryhmä

Kielikeskuksen kehittämisryhmä kerää palautetta kielikeskuksen opetuksesta ja sen järjestelyistä sekä tekee aloitteita ja ehdotuksia opetuksen kehittämiseksi. Ohjaus- ja kehittämisryhmä kokoontuu n. 4 kertaa vuodessa. Hakijoilta toivotaan erityistä kiinnostusta kieli- ja viestintäopintoja kohtaan.

Hakeminen avoinna oleviin hallinnon opiskelijaedustajan tehtäviin

Tiedekuntaneuvoston, kollegion sekä kielikeskuksen kehittämisryhmän opiskelijaedustajaksi on hakukelpoinen henkilö, jolla on oikeus suorittaa Itä-Suomen yliopistossa alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai lisensiaatin tai tohtorin tieteellinen jatkotutkinto. Muutoksenhakulautakunnan opiskelijaedustajaksi hakevalta edellytetään edellä mainittujen asioiden lisäksi moitteetonta suomen kielen taitoa lautakunnan oikeusturvaluonteisen työskentelyn vuoksi. Henkilö, joka on yliopistoon yli 10 %:ssa palvelussuhteessa, ei ole oikeutettu hakemaan toimielimeen opiskelijoiden ryhmässä. (Itä-Suomen yliopiston vaalijohtosääntö 2 §)

Opiskelijaedustajalta toivotaan reipasta otetta tarttua asioihin, opiskelijanäkökulman esiin tuomista opiskelijoita koskevassa päätöksenteossa sekä syvällistä perehtymistä käsiteltäviin asioihin. Mikäli henkilön äidinkieli ei ole suomi, kokousasiakirjat käännetään englanniksi ja kokouksiin järjestetään mahdollisuuksien mukaan tulkkaus. (pl. muutoksenhakulautakunta).

Perustellut hakemukset ja mahdolliset ansioluettelot tulee jättää ylioppilaskunnan koulutus- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Mikko Aaltoselle, osoitteeseen koso@isyy.fi, perjantaihin 16.2.2024 klo 12.00 mennessä.

Tiedekuntaneuvostojen, muutoksenhakulautakunnan sekä kielikeskuksen opiskelijaedustajat päättää ISYYn hallitus kokouksessaan. Kollegioon nimettävän opiskelijaedustajan päättää ylioppilaskunnan edustajisto ISYYn hallituksen esityksestä. 

Lisätietoja:

Mikko Aaltonen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), edunvalvonta-asiantuntija, koso(at)isyy.fi, p. 044 576 8414

Kielikeskukseen liittyvät kysymykset: Satu Karhapää-Puhakka, Itä-Suomen yliopisto (UEF), opintoasianpäällikkö, satu.karhapaa-puhakka(at)uef.fi p. 050 438 7631

Muutoksenhakulautakuntaan liittyvät asiat: Helinä Tiura-Virta, Itä-Suomen yliopisto (UEF), yliopisto-opettaja, helina.tiura-virta(at)uef.fi, p. 050 384 1560