08.11.2022
Edunvalvonta apunasi on julkaisusarja, jossa ISYYn edunvalvonta-asiantuntijat tuovat korkeakouluopiskelijoiden edunvalvontaan liittyviä aiheita lähemmäs opiskelijaa. Julkaisujen tavoitteena on auttaa opiskelijoita ymmärtämään omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan paremmin ja muistuttamaan ISYYn edunvalvontapalveluista.
Jokaisen opiskelijan olisi hyvä tutustua oman vuokrasopimuksensa huolella ennen sen allekirjoittamista. Vuokrasopimuksesta selviää vuokran suuruus, koska vuokra voi nousta ja millä perusteilla vuokraa voi nostaa. Vuokrasopimuksesta myös selviää onko se toistaiseksi voimassaoleva ts. pysyvä vai määräaikainen. Sopimuksen alkaessa asunnon kunto olisi hyvä käydä läpi yhdessä vuokranantajan kanssa ja todeta asunnon kunto. Asunnossa olevista vioista ja kuluman jäljistä olisi myös hyvä ottaa valokuvat vuokrasuhteen alkaessa, ettei sopimuksen päättyessä synny riitoja siitä, onko vahingot asuntoon syntyneet sinun asuessa asunnossa vai ennen kuin muutit asuntoon.
Asumisen kunnossapito kuuluu osiltaan vuokralaisen vastuulle ja asuntoon syntyneet vahingot tulisi ilmoittaa ensi tilassa vuokranantajalle, jotta lisävahinkoa ei pääse syntymään. Asuessasi vuokra-asunnossa et ole kuitenkaan korvausvastuussa niin sanotusta normaalista kulumasta, joka aiheutuu asumisesta. Eli sinulla on oikeus esimerkiksi ripustaa tauluja vuokra-asunnon seinälle, ilman että siitä syntyisi korvausvelvollisuutta. Kotivakuutuksen ottaminen, johon sisältyy myös vastuuvakuutus, vähentää merkittävästi riskiä, että esimerkiksi kodinkoneen hajoamisesta johtuva vahinko aiheuttaisi sinulle merkittävän taloudellisen riskin.
Mikäli haluat remontoida asuntoa, kuten maalata tai tapetoida seiniä tai vaihtaa vuokrasopimukseen kuuluvia kalusteita sinun tulee saada tähän vuokranantajalta lupa. Vuokranantajalle tulee tarjota mahdollisuus tulla asuntoon tarkastamaan tehdyt korjaustyöt. Muutoin vuokranantaja ei saa tulla vuokraamaansa asuntoon ilman ennakkoilmoitusta ja lupaa. Lupa tulee kuitenkin sopia, mikäli vuokranantaja haluaa tehdä asunnossa esimerkiksi vuositarkastuksen nähdäkseen asunnon kunnon. Asuntoon on myös sallittava asuntonäyttö kun vuokrasopimuksesi on päättymässä ja vuokranantaja haluaa esitellä asuntoa uudelle mahdolliselle vuokralaiselle.
Sinulla on oikeus myös alivuokrata osa asunnostasi toiselle henkilölle tai jälleenvuokrata se kokonaan eteenpäin, mikäli lähdet esimerkiksi vaihto-opiskelijaksi. Mikäli tämä on vuokrasopimuksessa erikseen kielletty tulee asiasta neuvotella vuokranantajan kanssa. Alivuokraaminen tarkoittaa sitä, että vuokraat esimerkiksi ystävällesi yhden huoneen asunnostasi ja teet hänen kanssaan tästä erikseen vuokrasopimuksen. Tällöin sinun tulee olla erityisen tarkkana, kenelle vuokraat vuokraamaasi asuntoa eteenpäin, koska sinä olet edelleen vastuussa asunnon kunnosta vuokranantajallesi.
Vuokrasopimuksessa ei kuitenkaan voi kieltää puolison tai avopuolison muuttamista asuntoosi. Tai vaikka se kiellettäisiinkin ei tämä vuokrasopimuksen kohta ole pätevä. Vuokralaista ei siis voi kieltää ottamasta puolisoa asuntoon. Vuokranantajalle tästä kuitenkin pitää tehdä ilmoitus ja se saattaa vaikuttaa esimerkiksi asuntosi vesimaksujen suuruuteen. Lemmikin ottaminen saatetaan kuitenkin vuokrasopimuksessa kieltää.
Vuokrasopimuksen päättyessä kannattaa vuokranantajan kanssa sopia yhdessä aika loppukatselmuksesta. Tämä tulisi tehdä, kun olet tyhjentänyt asunnon omista tavaroistasi ja siivonnut asunnon. Asunto tulisi luovuttaa takaisin vuokranantajalle samassa kunnossa kuin olet sen saanut, poislukien aiemmin mainittu asumisesta johtuva normaali kuluminen. Kun asunnon kunto on todettu ja kaikki avaimet on palautettu vuokranantajalle, tulee vuokranantajan palauttaa vuokravakuus ensi tilassa sinulle.
Pekka Koivaara, ISYYn edunvalvonta-asiantuntija, Joensuun kampus