Ajankohtaista

29.09.2021

Blogi: Vertaistuen voima

Vertaistuki. Se mystinen kannatteleva voima, joka on nähdäkseni yksi tärkeimmistä tekijöistä yliopistoon kiinnittymisessä, opiskelijaidentiteetin ja lopulta yhteisöllisyyden muodostumisessa. Vertaistuen voima piilee havainnossa siitä, ettei olekaan yksin. Sen avulla voi huomata, ettei olekaan ainut, joka tuntee tai kokee näin, vaan moni muukin on ollut samassa tilanteessa. Se, kenen kanssa kokee olevansa vertainen, on toki asia erikseen. Ovatko vertaisia oman vuosikurssin opiskelijat, tieteenalan opiskelijat, kaikki yliopisto-opiskelijat vai jotkin muut? Oli niin tai näin, vertaistuen voima on suuri.  

Useimmiten asioiden merkitys konkretisoituu vasta niiden poissa ollessa. Etäopetukseen siirryttäessä vertaistuki ei välttämättä siirtynytkään mukana. Spontaanit keskustelut opetuksen alussa ja lopussa, lounashetket, opiskelupäivät kirjastolla ja erilaiset tapahtumat siirtyivät tauolle. Moni opiskelija on saattanut kokea etäilyn myötä yksinäisyyttä ja erillisyyttä opiskelijayhteisöstä. Lisäksi uudet opiskelijat saattoivat pohtia, miten tutustua omiin vuosikurssilaisiin tällaisena aikana? Mistä vertaistukea voi edes saada? Keneltä kysyä neuvoa, kun on jumissa eikä tiedä mistä saada apua? 

Näihin kysymyksiin Itä-Suomen yliopisto pyrki keväällä vastaamaan hyvinvointikoordinaattorien palkkauksen muodossa ja nyt syksyllä Student2Student -vertaisohjauksen muodossa. Opiskelijat voivat olla vertaisohjaajiin yhteydessä missä tahansa opiskelijaelämään ja hyvinvointiin liittyvässä kysymyksessä.  

Myös Sinä voit vaikuttaa vertaistuen määrään omassa ympäristössäsi. Olit sitten opiskelija, tuutori, ainejärjestötoimija, yliopiston henkilökunnan jäsen tai kuka tahansa. Mutta miten? You may ask. Avoin opintopiiri, ryhmätöiden lisääminen opetukseen vai uusi tapahtuma? Vain mielikuvitus on rajana! Huolehditaan toinen toisistamme, ollaan avoimia uusille kohtaamisille ja kaverisuhteille, pyydetään mukaan myös niitä, jotka ovat aiemmin saattaneet jäädä syrjään – ja mikä tärkeintä, kysytään ”Mitä kuuluu?” 

Vertaistuki on ollut itselleni tärkeässä roolissa koko opiskeluajan. Aina yliopiston ensimmäisistä päivistä lähtien oman alan opiskelijat, kuten me itse kutsumme Opopoppoo, ovat olleet suuri eteenpäin kantava voima. Minulle vertaistuki merkitsee arkisia keskusteluja ja matalan kynnyksen kysymyksiä, tiedon jakamista, syvällisiä pohdintoja, ohjausta, ammatillista kehittymistä, opintopiirejä, SOOLin talvipäiviä, yhteisiä gradupäiviä kirjastolla sekä ainejärjestön tapahtumia. 

Mitä vertaistuki merkitsee sinulle? 

Kirjoittaja haluaa pysyä anonyymina.

Lue lisää:

Kamu.uef.fi, avautuu uuteen ikkunaan: Student2Student -vertaisohjaus opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi käynnistyy 1.9.2021!