02.06.2022
Teksti on julkaistu aiemmin mielipidetekstinä Joensuun ja Kuopion paikallislehdissä, Karjalaisessa (29.5.) ja Savon Sanomissa (26.5.). Teksti löytyy myös molempien paikallislehtien verkkojulkaisuna.
Mielenterveysongelmat lisääntyvät varsinkin opiskelijoiden keskuudessa, mistä syystä yhä useammalla opiskelijalla opinnot laahaavat perässä. THL:n korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (KOTT2021) mukaan opiskelijoista yli 10 %:lla on diagnosoitu jokin mielenterveyden häiriö ja yli 30 %:a opiskelijoista kärsii psyykkisestä kuormittuneisuudesta.
Nuoret yliopisto-opiskelijat ovat siirtymävaiheessa nuoruudesta varhaisaikuisuuteen ja juuri tässä elämäntilanteessa usein mielenterveysongelmat puhkeavat. Kuormitusta lisäävät myös useat erilaiset koulutuksen ulkopuoliset asiat, kuten raha- ja parisuhdehuolet. Opiskelujen ja työskentelyn yhdistäminen voi olla kuormittavaa.
Mielenterveyden häiriöt johtavat usein opiskelumotivaation heikkenemiseen, joka taas johtaa suoritusten myöhästymiseen. Opiskelijan toimintakyvyn ylläpitämisessä ympäristön tuki on ratkaiseva. Mikäli opiskelukyky on täysin nollissa, on syytä harkita sairauslomaa. Monen opiskelijan toimintakyky on kuitenkin laskenut lievästi tai keskinkertaisesti, jolloin on vielä paljon pelastettavaa. Lempeä ja kannustava ilmapiiri luo edellytykset palautumiselle.
Yliopistoyhteisössä opetushenkilöstöllä on merkittävä rooli opiskeluhyvinvoinnin edistämisessä. Opiskelijoita tulee kohdella tasapuolisesti, mutta joskus erityistilanteet vaativat hieman enemmän inhimillisyyttä ja lempeyttä. Opiskelijoita ei pidä kohdella potilaan tavoin, erityistarpeet vain tarvitsevat tilaa. Joskus tämä tarkoittaa määräajoista joustamista. Mikäli jonkun opiskelijan menestyminen huolettaa, voi aina kysyä missä mennään.
Meillä opiskelijoilla ja yliopiston henkilökunnalla on sama tavoite, tehdä opiskelijoista tulevaisuuden osaajia. Yhteen hiileen puhaltamalla se onnistuu kyllä, vaikeuksista huolimatta. Haluamme kutsua jokaisen yliopiston henkilökunnan jäsenen mukaan näihin talkoisiin, kaikkien panosta tarvitaan ja jokainen teko on tärkeä.
Sami Tanskanen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja, puheenjohtaja(at)isyy.fi, 044 576 8400
Matti Karhunen, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta, hallituksen jäsen, matti.karhunen(at)isyy.fi, 044 576 8410