04.04.2025
En jaksa enää. En pääse aamuisin ylös sängystä. Tilillä on rahaa kolme euroa. Miten pärjään loppuviikon? Tulevaisuus ja työelämä ahdistaa. En ole saanut vieläkään kesätyöpaikkaa. Stressaa.
Näiden ajatusten kanssa kamppailu on arkipäivää monelle opiskelijalle näinä aikoina, kun opiskelijoiden mielenterveys ja toimeentulo ovat kriisissä. Ensi viikolla (7.-13.4.2025) vietetään Nyyti ry:n koordinoimaa valtakunnallista opiskelijoiden mielenterveysviikkoa, jonka avulla halutaan nostaa esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja rakentaa mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria. Tämän vuoden teemana on “Mitä kuuluu opiskelija?” - eli mitkä ovat tällä hetkellä opiskelijoiden mielenterveyttä tukevia tai kuormittavia asioita.
Uusimman KOTT-tutkimuksen mukaan opiskelijoiden usko tulevaisuuteen horjuu, ja yli kolmannes opiskelijoista on kokenut opiskelu-uupumusta viimeisen kuukauden aikana (THL 2025). Tämä ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset, nousevat elinkustannukset, epävarma maailmantilanne ja heikko työmarkkinatilanne. Työttömien korkeakoulutettujen määrä on kasvanut, mikä voi entisestään lisätä epävarmuutta tulevaisuudesta. Tuoreen Akava Works –katsauksen (2025) mukaan vuoden 2024 lopussa Suomessa oli yli 52 000 työtöntä korkeakoulutettua. Tämä saa opiskelijat pohtimaan onko vuosien uurastus ja velkaantuminen edes sen arvoista.
Opintojen aikainen toivottomuuden tunne ja taloushuolet voivat vaikuttaa opiskelijoiden jaksamiseen. Ei riitä, että opiskelijoita kehotetaan hankkimaan töitä toimeentulon turvaamiseksi, sillä töitä ei yksinkertaisesti ole riittävästi saatavilla. Lisäksi työn ja opintojen yhdistäminen ei ole kaikille toimiva ratkaisu. Työnteon koetaan myös haittaavan opintojen edistymistä (THL 2025), ja pahimmillaan opintojen aikainen työnteko voi johtaa opintojen keskeytymiseen tai valmistumisen viivästymiseen. Olemme pirullisessa noidankehässä, jossa opiskelijat tasapainottelevat opintojen etenemisen, jaksamisen ja toimeentulon välillä.
Opiskelijat ovat kestämättömässä tilanteessa. Vielä vaikeammat ajat ovat edessä, sillä opiskelijat siirretään elokuussa takaisin asumislisän piiriin, mikä vähentää ennen kaikkea yksin asuvien tukea. Myös investointiavustusten leikkaukset saattavat pysäyttää uusien opiskelija-asuntojen rakentamisen. Samalla edullisen asumisen kysyntä kasvaa.
Suomella ei ole varaa polttaa opiskelijoitaan loppuun jo opintojen aikana. Uupumus ei saa olla opiskelun hinta, sillä opiskelijoiden hyvinvointi vaikuttaa koko maan tulevaisuuteen. Onkin tärkeää muistaa kysyä “Mitä kuuluu opiskelija? Kuinka jaksat? Mitkä asiat ilahduttivat tänään? Mikä aiheutti huolta?”. Tulevalla mielenterveysviikolla voit jättää tsemppiviestejä ystävien ja muiden opiskelijoiden iloksi Kuopiossa Snellmanian ja Joensuussa Carelian aulassa. Pidetään yhdessä huolta toisistamme ja annetaan syytä uskoa parempaan huomiseen - vaikka valoa ei tunnelin päässä näkyisikään.
THL 2025. KOTT-tutkimuksen tuloksia
Isyy.fi: Tulevaisuus mielessä -etätyöpaja
Isyy.fi: Opiskelijoiden mielenterveysviikon 2025 ohjelma
Jaana Sivula, hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka, ympäristö- ja kehitysyhteistyö, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), jaana.sivula(at)isyy.fi
Nox Herranen, hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka ja vapaa-aika, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), nox.herranen(at)isyy.fi
Haluaisimme tilastoida kävijätietoja Plausible palvelua ja sen seurantaevästeitä hyödyntäen.